Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

ΤΕΕ & Σύλλογοι


Ποιός θα σώσει τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων;

ΤΕΕ & Σύλλογοι | 13-07-2014 12:0013/07/2014

Ποιός θα σώσει τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων;

Ξαφνικός θάνατος απειλεί τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Η μακροχρόνια οικονομική εξάρτηση του Συλλόγου από το ΤΕΕ, και εμμέσως από το κράτος, τον μετέτρεψε σταδιακά σε φορέα κρατικοδίαιτο, ο οποίος βάσιζε τη λειτουργία του στα περίπου 90.000€ κατ' έτος, που έπαιρνε ως ενίσχυση. Για το 2013, στα πλαίσια της πολύπλευρα καταστροφικής δημοσιονομικής πολιτικής, κατά πάσαν πιθανότητα η ενίσχυση αυτή δεν θα καταβληθεί ή στην καλύτερη, απίθανη, περίπτωση θα είναι δραματικά περιορισμένη. Χωρίς τα κονδύλια του ΤΕΕ έγινε φανερό ότι δεν είναι δυνατόν να συντηρηθεί η τεραμελής γραμματεία του Συλλόγου. Με δυσκολία μπορεί να συντηρηθεί μόνο μία θέση εργασίας.
Με δεδομένα τα παραπάνω το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε την απόλυση δύο εργαζομένων και τη μείωση των αποδοχών των άλλων δύο κατά 15%.

 

Με βάση την απόφαση αυτή, με απλήρωτο το πρωσωπικό από τον Δεκέμβριο, και έχοντας άδειο ταμείο, πρέπει να συγκεντρώσει χονδρικώς 55.000€ για πληρωμή δεδουλευμένων, ΙΚΑ και αποζημιώσεων για τις απολύσεις. Οι 5.000€ πρέπει να βρεθούν αμέσως, τα υπόλοιπα 50.000€ μπορούν με διάφορους ρυθμούς να διακανονισθούν. Φυσικά πρέπει επίσης να βρεθούν επιπλέον περίπου 3.000€ το μήνα (μετά τη μείωση κατά 15%) για τις δύο παραμένουσες υπαλλήλους και βεβαίως επιπλέον τα λοιπά λειτουργικά έξοδα.
Για τα ποσά αυτά σε μια εποχή κατάρρευσης της οικονομίας, των εισοδημάτων, των εκδόσεων, των διαφημίσεων και των κάθε είδους οικονομικών δραστηριοτήτων ο Σύλλογος θα μπορούσε να βασιστεί μόνο στα μέλη του. Το δύσκολο είναι να η απαντήσεις στην ερώτηση των συναδέλφων: “γιατι μας χρειάζεται ο Σύλλογος;” Έτσι οι συνδρομές έχουν συρρικνωθεί. Το απίστευτο είναι ότι ακόμα και μερικά τακτικά μέλη του ΔΣ μέχρι την τελευταία συνεδρίασή του όφειλαν συνδρομές ετών! Είναι φανερό πως αυτό το “πρόγραμμα δεν βγαίνει” και αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στο Σύλλογο η κατάληξη θα είναι η χρεωκοπία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα διάσωσης ακόμα και της περιουσίας του Συλλόγου, δηλαδή του Ξενώνα Στάμου Στούρνα.
Η κατάσταση κατά τη γνώμη μας δημιουργήθηκε από τις διοικήσεις του Συλλόγου, που στηρίζονταν στο ΤΕΕ και έπαψε να τους είναι απαραίτητη η συνεργασία και η στήριξη των χιλιάδων αρχιτεκτόνων που ζούν από τη δουλειά τους. Η δραστηριότητα της πλειοψηφίας των μελών των ΔΣ καμμιά σχέση δεν είχε με τα προβλήματα του κλάδου, που όλο και πιο πολύ οξύνονταν, παρά μόνο με εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόνταν, δημόσιες σχέσεις και έναν συχνά έναν γελοίο καριερισμό. Σήμερα ο Σύλλογος εκτός του ότι είναι πιθανόν να χρεωκοπήσει, επίσης κινδυνεύει να περιπέσει σε μια εξάρτηση ακόμα χειρότερη από αυτή του ΤΕΕ: Να πέσει στα χέρια χορηγών ιδιωτικών ιδρυμάτων ή και ευκατάστατων συναδέλφων, που ευχαρίστως θα πλήρωναν εγχώρια και διεθνή ταξίδια για τους ίδιους ή παρόμοιους ιδιοτελείς σκοπούς με αυτούς που αναφέραμε προηγουμένως και τον εκφυλισμό του σε ένα club ή μία ΜΚΟ.
Σήμερα πρέπει να γίνει άμεσα μια συλλογική αυτοκριτική από τη διοίκηση του Συλλόγου και κυρίως μια δραστήρια στροφή στους συναδέλφους με ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση των επαγγελματικών και επιστημονικών τους προβλημάτων, που φτάνουν ακόμα και στην ίδια τους την επιβίωση. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αναδημιουργηθεί ένας Σύλλογος Αρχιτεκτόνων με εκατοντάδες και χιλιάδες ενεργά μέλη σε όλη τη χώρα, όργανο αγώνα για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Μόνο ένας τέτοιος Σύλλογος με νέο πρόσωπο θα μπορούσε να ζητήσει συνδρομές και ενισχύσεις από τα μέλη του και να ανασυγκροτήσει έναν ανεξάρτητο πολύ ισχυρό μηχανισμό παρέμβασης τόσο στα άμεσα προβλήματα των συναδέλφων όσο και στα κοινωνικά προβλήματα που έχουν σχέση με την αρχιτεκτονική, την πόλη και τον ευρύτερο χώρο.
Περισσότερα στο www.neokinimaarch.gr

Αθήνα 3 Απριλίου 2013

ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝΕπιστροφή
Newsletter: