Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

ΤΕΕ & Σύλλογοι


Για το 11ο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο

ΤΕΕ & Σύλλογοι | 18-03-2011 11:4318/03/2011

Το 11ο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο διεξάγεται μέσα στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στην περίοδο «διακυβέρνησης» της χώρας από την ομάδα της Τρόικας του ΔΝΤ. Οι αλλαγές είναι καταιγιστικές και αγγίζουν κάθε πλευρά της ζωής μας. Με τη μέθοδο του «σοκ και δέος», η «αερομεταφερόμενη» (τρόικα) και η τοπική εκτελεστική εξουσία σε συνεργασία εκτελούν, αλλεπάλληλες αποφάσεις ανατρέποντας τελείως την εικόνα που είχε η χώρα μέχρι χθες, χτυπώντας ακόμα και τους στοιχειώδεις τομείς μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Αυτή η κατάσταση δε θα μπορούσε να αφήσει τον κλάδο των μηχανικών και ειδικότερα των αρχιτεκτόνων στο απυρόβλητο. Οι αλλαγές και στους τομείς, που μας αφορούν είναι βάναυσες:

  • η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, το κλείσιμο του επαγγέλματος (με το λεγόμενο «άνοιγμά» του)
  • ο νόμος για το Fast Track, που καταργεί στα μεγάλα έργα όρους δόμησης και κάθε άλλο περιορισμό και νομοθετεί ουσιαστικά την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας
  • ο νόμος Βιοποικιλότητας (Natura), που χειροτερεύει με υπόγειο τρόπο την ήδη προβληματική κατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης
  • η γενίκευση της μελετοκατασκευής και των ΣΔΙΤ και το επαπειλούμενο νομοσχέδιο για τον τρόπο ανάθεσης μελετών του δημοσίου, που πετάει πια οριστικά και με το νόμο του μικρούς μελετητές από τα δημόσια έργα
  • η προετοιμασία μορφολογικού κανονισμού, που θα υποβαθμίσει περαιτέρω την αρχιτεκτονική σύνθεση


Επιπρόσθετα η μακροχρόνια απουσία στη χώρα μας των Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών, συντελεί στην υποβάθμιση του επαγγέλματος και του αρχιτεκτονικού αποτελέσματος.


Μέσα σ΄ αυτές τις πολύ κρίσιμες συνθήκες έγινε η διοργάνωση του 11ου Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου με έναν πρωτοφανή για το Σύλλογο τρόπο. Η συνδιοργάνωση με το ΤΕΕ, που πάγια υποσκάπτει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αρχιτεκτόνων, είναι μια μεγάλη πρόκληση. Η αδιαφανής ανάθεση της διοργάνωσης και της προβολής του συνεδρίου σε εταιρία διαφήμισης, μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων και παράλληλα ο πρωταγωνιστικός ρόλος των χορηγών αλλοιώνει το χαρακτήρα, που θα έπρεπε να έχει ένα επιστημονικό συνέδριο αρχιτεκτόνων. Η επιβολή οικονομικής συμμετοχής στο συνέδριο, είναι πρωτοφανής και απαράδεκτη, ειδικότερα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Αλλά πάνω απ’ όλα το ασαφές θέμα, που οδήγησε σε μια πολυδιασπασμένη θεματολογία, δεκάλεπτες εισηγήσεις και ένα συνέδριο τελικά χωρίς τίτλο, που αφήνει έξω τα κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα της άσκησης του επαγγέλματος και της αρχιτεκτονικής.
Για το Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων, τώρα, ακόμα περισσότερο σε αυτήν την ιστορική συγκυρία ανακατατάξεων, οι αρχιτέκτονες που ζουν απ’ τη δουλειά τους είναι καιρός να απαιτήσουν ξανά τη θέση τους στη συζήτηση και στη δράση περί αρχιτεκτονικής. Αυτοί είναι άλλωστε, που μπορούν να εκφράσουν το αντίπαλο δέος, που αναζητείται, απέναντι στο star system και στην αρχιτεκτονική της «αγοράς». Σε αυτόν τον άξονα και με βάση την τρέχουσα επικαιρότητα, θα έπρεπε να κινηθεί ένα επιστημονικό Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο από τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝΕπιστροφή
Newsletter: